Hønemor slår rekord - og fejler

Det startede med en lille rugemaskine til 24 hønseæg (Model Real24) og fortsatte med en Janoel48. Senere købte jeg endnu en Janoel - dog denne gang med indsats til 196 vagtelæg. Nu har jeg igen været så heldig at få fat i en rugemaskine af denne type. Jeg har derfor hele 4 hold æg igang på samme tid! Og det er min personlige rekord. Men med 4 hold forskellige æggetyper, der klækker på forskellige tidspunkter, der kræver forskellig temperatur og fugtighed - så kan der ske fejl. Og det gjorde der desværre her i weekenden.

 

honemor slaer rekord

Udrugning af æg kan være en vanskelig affærre

Mine hønseæg tager typisk 19-21 dage om at klække. Vagtlerne 16-18 dage. De sidste par dage flyttes æggene fra vendebakken og på klækkebakke. De skal jo have råderum til at komme fri af skallen og derefter bevæge sig frit rundt. Og så duer det ikke at de står fixeret i en æggeholder, der vender hver 2. time. Jeg har læst flere rugemanualer, talt med flere der udruger og selv forsøgt forskellige fremgangsmåder. Jeg vil jo gerne at der er så mange kyllinger som muligt, der klækker sunde og friske efter ugerne i maskinen. 

Sidste rugehold var en succes

Jeg benyttede min gode gamle Real24, hvor der (som navnet indikerer) er plads til 24 hønseæg. Maskinen er halvautomatisk, hvilket betyder at jeg selv skal vende æggeholderen mindst 2 gange dagligt. Der er ingen måler til luftfugtighed og vand skal påfyldes manuelt. Og alligevel klækkede samtlige 24 æg! 

Og så gik det helt galt!

48 blandede æg fra skovhøns, grünlegger og maraner lå og hyggede sig i den fuldautomatiske Janoel48. På 19. dagen rykkede jeg forsigtigt æggene på klækkebakke og tilføjede ekstra vand for at øge fugtigheden de sidste dage (ellers kan de små kyller ikke komme fri af skallen, da den indvendige hinde udtørrer) Jeg har haft for vane at flytte de små kyllinger i kuvøse løbende som de klækkede og var næsten tørre. Kuvøsen er et større bur, med strøbund og varmelampe. Dog er udfordringen, at hver gang jeg løfter låget af - så falder både temperatur og luftfugtighed en del. Det kan betyde at de sidste æg ikke klækker, da de er blevet kølet ned eller er udtørrede. Jeg har flere gange ladet mig fortælle, at jeg helst slet ikke må åbne rugemaskinen før alle kyllinger er klækkede og tørre i fjerene. I flere af mine manualer står der tilmed, at de små kan klare sig fint i op til 2 døgn efter klæk - uden mad og drikke. 

Midt om natten gik alarmen

Tidligt på aftenen, var der aktivitet i flere af æggene. Enkelte med små huller i - med kyllinger på vej ud. Omkring kl 23 var der klækket 5. Da jeg tjekkede kl 24.30 var der klækket endnu 4. Her ville jeg normalt tage de først 4-5 stykker ud og flytte dem i kuvøsen - men jeg valgte at vente og lytte til rådene fra eksperterne. Kl 01.30 gik alarmen på rugemaskinen! Jeg vågner op og famler mig vejen ud til rugemaskinerne. "De mangler nok vand" tænker jeg. Luftfugtigheden skal være temmelig høj de sidste dage. Men dette var slet ikke tilfældet. Temperaturen var steget markant. 20 små våde kyllinger var klækkede og lå og rumsterede rundt i maskinen. Jeg lettede låget kort for at få temperaturen til at falde - det virkede. Men endnu engang besluttede jeg at lade de små blive i maskinen. En halv time senere går alarmen igen! Indtil kl 03.00 var jeg løbende ude og lufte lidt ud hos de små og samtidigt sprøjte lidt vand på med forstøver. 

En trist søndag morgen

Kl 06.00 om morgen står jeg op for at tjekke de små. Jeg tænker at nu vil jeg uanset velmente råd - flytte nogle af de små i kuvøse. Men nu var det desværre for sent. I maskinen finder jeg omkring 30 små kyller...... livløse på klækkebakken. Jeg tager hver enkelt kylling op og tjekker grundigt og det viser sig at der stadig er liv i 3. Resten er desværre døde pga overophedning. Da så mange kyllinger har klækket samtidig, har de sammen skabt ekstra god varme i rugemaskinen. Kl. 06.00 om morgenen stod termometeret på knap 39 grader!!! Rundt om de små pusser, lå flere udtørrede æg - med små huller i. Kyllingerne havde forsøgt at komme ud - men varmen havde desværre udtørret æggehinden og de gav op.

skovkylling

De få rå

Jeg har siden søndag morgen opbevaret de 3 små kyllinger i en skoæske i stuen, placeret ovenpå på en varmeplade. Hver halve time har jeg taget dem op på skift og givet dem vand igennem et sugerør. Søndag aften har de selv været ved vandbeholderen og her til morgen har de også spist og leget.

Gode råd kan være dyre

Man kan finde informationer omkring udrugning og opdræt af kyllinger og høns utallige steder online. Både på fagsider og forskellige interessegrupper på medlemssider og facebook. Alle har deres egen holdning til hvad der er den korrekte fremgangsmåde. Nogle udruger vagtelæg ved høj fugtighed - andre tør ruger helt uden vand. Nogle udruger hønseæg ved 37,7 grader - andre ved 36.8. Jeg har svært ved at sige hvilken metode der er den korrekte. Men jeg har fundet ud af at når jeg følger min egen mavefornemmelse - så får jeg det allerbedste resultat. Så fremover - bliver de små løbende flyttet i kuvøse. Ikke kun for at forhindre spildt rugetid - men hvor er det dog et trist syn at møde en søndag morgen: En rugemaskine med livløse små kyller. Det håber jeg ikke at jeg kommer til at opleve igen.

Ruger du selv? 

Udruger du selv dine kyllinger? Hvilken rugemetode virker bedst for dig?

 

Hyrups Hønemor

Hyrupvej 43, Hyrup
6541 Bevtoft
CVR: 29357811

Kontakt@HyrupsHonemor.dk
Mobil: +45 20 66 76 75

hyrups honemor logo

Mød os

facebook

Her deler vi inspiration, billeder fra hverdagen på gården og links til blogindlæg 

instagram

Se billeder fra gården og følg vores færden

hyrup honemors youtube kanal

Se små filmklip fra gården

Vi anbefaler

Foder til høns og vagtler fra
Brødr. Ewers

Topfyldt hønsevander fra
Rosenbud Hønseting

Fodringe til høns med numre fra
America A/S