Høns i Hyrup

Nu varer det ikke længe før vi kan åbne Æggehuset….. Vi skal bare lige…..

mobilhønsehus

Hühnermobilen og den nyindkøbte palletank med "special" kobling

Søndag omkring middagstid ankom der langt om længe høns til Hyrup. Hühnermobilen har stået klar langs vejen i ugevis. Det tog ikke lang tid at få læsses alle høner ombord i det mobile hønsehus og derefter gik turen ud på marken. Sådan en Hühnermobil der er spændt efter en traktor fylder en del. Derfor måtte flere bilister væbne sig med en smule tålmodighed. De tog det heldigvis alle med et smil. Flere spurgte også hvad det mon var for et kæmpe hus vi trak omkring med. Hvor er det skønt når forbipasserende ikke brokker sig over lidt ventetid, men i stedet interesseret spørger hvad vi mon har gang i. Det er endnu én af de smukke fordele ved at bo på landet. Her er vi ikke bare ligeglade med hinanden…… eller også er vi bare lidt mere nysgerrige?

Pludselig fik vi travlt

Sådan en Hühnermobil må helst ikke have overlæs på når den flyttes. 200 høns vejer kun ca 600 kg. Og 300 kg foder, 375 kg strø og 700 liter vand – det vejer til gengæld en del. Og netop derfor valgte vi at vente med at fylde sidstnævnte i den mobile hønsevogn, indtil den var sikkert parkeret på marken.

kobling fra emballage vaskeriet

Special kobiling fra Emballage Vaskeriet i Vamdrup

200 tørstige tøser

Først derefter hentede Hanefar det fine pallebur til drikkevand som vi har hentet hos Emballage Vaskeriet i Vamdrup. De afhenter, sorterer, vasker og istandsætter palletanke til genbrug. Ved at vælge en genbrugt palletank, er vi med til at skåne miljøet og reducere CO2. Og det vil vi rigtig gerne være en del af. Emballage Vaskeriet har desuden import af en særlig kobling som de selv har designet. Så nu kan vi montere slangen fra Hühnermobilen direkte på palletanken, åbne hanen, løfte op og fylde vand på. De har også designet en kobling der passer på de gængse Gardena slanger, så der er også tænkt på de private haveejere og lignende.

drikkenipler'

Den lange række med drikkenipler gør det let for hønsene at drikke vand - uden lange køer og stress

700 liter vand

Den 8 meter lange vandtank er fyldt med drikkenilper, så det er nemt for dyrene at komme til vand. Og 700 liter tager lige et par dage at indtage. Systemet sikerer derfor at der er rigeligt med vand - også på de varmeste sommerdage. Hønerne afgiver så megen varme, at de ligeledes kan holde den isolerede Hühnermobil frostfri om vinteren. Så fryser vandet aldrig.

foderautomat

Der er fyldt godt op med fodertype Layco fra Ewers

Hvor er det let at fodre 200 høns

På den ene langside af Hühnermobilen er der 4 foderautomater. De kan let åbnes i toppen hvorefter man kan fylde helt op til 3 sække / 75 kg foder i hver sektion. Foderet falder mod bunden hvor det placerer sig i en lang foder rende. Ved hver rende er der plads til at ca. 8-10 høner kan spise samtidig.

stueetagen

Damerne er vilde med det nye strø AJ Kross Grov

Klargøring af bundareal og redekasser

Hühnermobilen er opdelt i 2 etager. I stue etagen er der et stort areal (ca. 4x8 meter) hvor hønerne kan tage støvbad, putte, lege tagfat og lignende i tørvejr. Det er også her fra lugerne åbner om morgenen og de bliver lukket på mark. 1. salen er spise, drikke og sove område. Her er er foder på den ene langside og på den anden er der monteret en lang række drikkenipler. I mellemområdet er der plastriste som mellemplan og ovenpå disse er der monteret siddepinde i forskellige niveauer. Hønemor slap helt for at kravle rundt i stue etagen for at fordele strø (her er nok kun 1 meter til loft) da alt bundstrø let kunne hældes fra sække ned igennem de fine riste. Hønerne var så flinke at løbe rundt nedenunder og hjælpe med at fordele det hele. Vi brugte ca. 10 sække AJ Kross Grov til bunden og derefter ca. 4 sække yderligere til de 8 meter redekasser på ydersiden af det mobile hønsehus.

strandbynet

Høns på græs

Uanset om der er varslet ekstra restriktioner pga. fugleinfluenza eller ej – så er det nu mest praktisk at hegne udendørsarealet til hønsene ind. Ellers risikerer man jo at de ender hos naboen, i skoven tæt på eller endnu værre….. i trafikken. Vi brugte lidt tid på at opsætte det smarte elhegn der fulgte med, ved købet af Hühnermobilen. Vi har dog endnu ikke fået strøm på, da det smarte Elephant-hegns-tilbehør som Hønemor havde indkøbt til formalet, åbenbart ikke er kraftigt nok når hegnet rører græsset hele vejen rundt. Nu er Hanefar sat på opgaven og jeg er sikker på at han finder en løsning. Men i tider med fugleinfluenza er det ikke nok med hen rundt om – der skal også net henover!! (Eller fast tag) Vi har valgt et smart net fra StranbyNet på 12,5x50 meter). De er specialister i net over bl.a. dambrug og lignende. Deres net er meget holdbare og vejer ikke ret meget. (Sidstnævnte er ret vigtigt når det hele skal flyttes hver måned) Hønemor tænkte det kunne være smart at spænde nettet på Hühnermobilen ved den ene ende, trække det ud og montere den anden ende på vagtlernes ude hus. Hmmmm…. Nok tænkte jeg at der måske skulle et par pæle i midterstykket til lige at holde nette lidt oppe fra jorden, men det viste sig slet ikke at være nok.

Godt med gode naboer

Hanefar fik straks en god idé og tegnede det ned på en gammel følgeseddel. Vores nabo Niels Erik er ekspert i træ. Han har egen skov og træværksted. Vi gik sammen over til naboen og fremviste tegningen. Han var heldigvis interesseret i at hjælpe med projektet og herefter gik vi på lageret og kiggede på de forskellige muligheder. Det endte ud i at Nabo Niels Erik ryddede værkstedet og gik i gang med at konstruere træ galger med det samme. Ca 1 time senere stod de 2 galger klar til samling ude på marken. Det tog lidt tid at få nettet henover. Men hvor er det blevet flot. Nu er nettet løftet så langt fra græsset af Hønemor kan gå rundt ude ved hønsene – helt uden at bukke sig.

Når vi har fået strøm på sidehegnet, mangler vi bare at sætte pløkker rundt langs kanten, så at hønsene ikke stikker af og ræven ikke kigger ind.

høns udenfor

En lille tur ud i det blå

I dag har hønsene haft fri adgang til græsarealet i nogle timer. På denne måde kan de langsomt vænne sig til området. Få modige høns kiggede ud efter få minutter. Og efter en lille times tid løb 20 høns rundt og prikkede i jorden. Hvis det blæser mindre i morgen og solen viser sig lidt mere, er jeg sikker på at flere høner begiver sig ud på eventyr – i det blå.

Til sidst et stort tak til Hønemors leverandører

Jeg har brugt megen tid på at finde de helt rigtige leverandører til gården og vil på det varmeste anbefale følgende firmaer:

aj energi
Bundstrø AJ Kross Grov

ewers
Foder til høns og vagtler

emballage vaskeriet
Palletanke til drikkevand

strandbynet logo
Net til overdækning af udeareal

 

Hyrups Hønemor

Hyrupvej 43, Hyrup
6541 Bevtoft


CVR: 29357811
CHR: 12539

Kontakt@HyrupsHonemor.dk
Mobil: +45 20 66 76 75

 

 

hyrups honemor logo

 

Mød os

facebook

Her deler vi inspiration, billeder fra hverdagen på gården og links til blogindlæg 

instagram

Se billeder fra gården og følg vores færden

hyrup honemors youtube kanal

Se små filmklip fra gården

tiktok

TikTok tossede små indslag fra Hønemor

 

Vi anbefaler

Foder til høns og vagtler fra
Brødr. Ewers

Net til overdækning af udeareal
ved fugleinfluenza
StrandbyNet

Bundstrø med ekstra sugeevne til
både bund og redekasser
AJ Energi