Hvilke tilladelser skal man have når man vil tage en Hühnermobil i brug?

Listen er lang. Og bliver noget længere hvis du anskaffer dig et mobilt hønsehus med henblik på både at sælge konsumæg (spiseæg) og sideløbende også levende dyr. Min liste forlænges yderligere, da jeg selv udruger æg – heriblandt også vagtelæg. Vagtelæg går ind under ”vildtudrugning” og udløser endnu flere kontroller. For at komme i gang, skal du allerførst have tilladelse af din lokale kommune til overhovedet at tage din Hühnermobil i brug. Men hvordan fungerer det?

huhnermobil3

Første skridt

Alt efter hvor du ønsker at placere dit mobile hønsehus, er der forskellige krav du skal opfylde. I mit tilfælde skal jeg søge landzonetilladelse, hvor jeg nøje beskriver:

- Hvordan vognen er indrettet
- Hvor mange dyr der skal bo i vognen
- Hvor stort et udeareal dyrene får adgang til
- Hvilke forskellige placeringer vognen skal have og hvor ofte jeg vil flytte den
- Hvordan der hegnes ind rundt om Hühnermobilen
- Hvor ofte der fodres, gives vand og gøres rent i Hühnermobilen
- Hvor meget punktforurening der kan opstå (pga hønselort)
- Hvor jeg i givet fald vil gøre af ”overskydende” lort
- Hvordan jeg vil rottesikre
- Hvor tæt det er på naboerne og om der kan opstå evt. støjgener
- Og meget meget mere.


Vedrørende ansøgning om landzonetilladelse, har jeg været meget i tvivl, da jeg først ville søge byggetilladelse – men der er jo ikke tale om en fast bygning? Jeg har derfor valgt at søge om ”Ændret anvendelse af areal til opsætning af Hühnermobil”.

Næste skridt

Derudover skal der ansøges miljøtilladelse til at have dyrene på matriklen. Sideløbende skal det også indberettes til kommunen hvor mange dyr man har lige nu – og hvor mange man forventer at have efter udvidelsen. De ekstra dyr må ikke indkøbes før man har fået lov af kommunen til at huse dem. Hvis man har mere end 30 høns, skal dyrene registreres i CHR (Det Centrale HusdyrbrugsRegister) Dette gøres via ansøgning til Seges, der derefter sender login til registrering af dyrene.

Og derudover

Vil du sælge æg til andre end naboer, venner og bekendte – skal du have tilladelse til dette. Og det er faktisk en rigtig god regel. Ved ansøgning af tilladelse til salg af konsumæg, forpligter man sig til løbende at have dyrlægekontrol af dyrene. Derudover indgår man i en salmonella handlingsplan, hvor man (alt efter antal dyr) med jævne mellemrum indsender prøver. Her testes det om dyrene har salmonella.

Og så må du ikke glemme

Vil du også sælge levende dyr skal du tilknyttes veterinærkontrol, hvor alle dyr efterses af en dyrlæge og testes for ex. fugleinfluenza og der ses på det generelle velbefindende i flokken. Hver gang man tilføjer nye dyr, skal disse testes med det samme.

For så også lige at nævne

Vælger du at udruge selv, skal dine maskiner også løbende kontrolleres. Det skal sikres at både maskine og omgivelser er helt i top, så de små putter ikke bliver syge når de klækker.

Og sidst men ikke mindst

Der skal laves en handlingsplan for rengøring og egenkontrol. Både området hvor æggene pakkes i bakker, hvor rugemaskinerne står, hvor rugeæg opbevares og hvor æg til salg opbevares – skal naturligt løbende rengøres. Men, det er ikke nok at holde det pænt og fint. Der skal være en skriftlig rapport der fortæller præcist hvor ofte og hvordan der skal gøres rent. Du skal også definere hvilke rengøringsmidler der skal anvendes de forskellige steder. (Og naturligt skrive op hver gang der er gjort rent)

Vil du også sælge levende dyr?

Så skal du også huske at notere hvor alle dine dyr kommer fra (hvor de er købt eller om de er udruget på matriklen) OG du skal notere til hvilken adresse de er solgt videre til. Alle disse data skal opbevares i minimum 2 år! Dette krav er naturligt for at de kan tilbagekalde solgte dyr i tilfælde af at der forefindes sygdom blandt dyrene (en god sikkerhed til kunden).

Hvilke tilladelser gælder så i Haderslev Kommune?

Jeg har de seneste måneder været i kontakt med flere forskellige medarbejde fra Haderslev Kommune. Først da jeg skulle ansøge om tilladelse til at opføre min skønne overdækkede hønsegård, derefter vedrørende ansøgning om byggetilladelse til det maskinhus vi gerne vil opføre efter branden og senest i forbindelse med min Hühnermobil. Og her bliver jeg bare så glad for at bo i Haderslev Kommune. Da konceptet med mobile hønsehuse er ret nyt, er de en smule i tvivl om hvilke tilladelser de gerne vil have jeg søger om. Så derfor har de tilbudt at kigge forbi hos Hønemor, se de mulige placeringer, se nærmere på Hühnermobilen og gå alle tegninger og planer igennem med mig. Herefter laver vi sammen en plan for hvordan vi kan komme hurtigt i mål. Se det er dælme god service.

Så selv om det hele kan virke temmelig uoverskueligt, så er der heldigvis masser af hjælp at hente for de forskellige instanser. Det er bare at gribe telefonen og spørge løs.

 

Hyrups Hønemor

Hyrupvej 43, Hyrup
6541 Bevtoft


CVR: 29357811
CHR: 12539

Kontakt@HyrupsHonemor.dk
Mobil: +45 20 66 76 75

 

 

hyrups honemor logo

 

Mød os

facebook

Her deler vi inspiration, billeder fra hverdagen på gården og links til blogindlæg 

instagram

Se billeder fra gården og følg vores færden

hyrup honemors youtube kanal

Se små filmklip fra gården

tiktok

TikTok tossede små indslag fra Hønemor

 

Vi anbefaler

Foder til høns og vagtler fra
Brødr. Ewers

Net til overdækning af udeareal
ved fugleinfluenza
StrandbyNet

Bundstrø med ekstra sugeevne til
både bund og redekasser
AJ Energi